“Hooghangend fruit laat je niet vallen”

Marco van Dalfsen April 06, 2017
1190 keer bekeken 1 comments

Op deze pagina vind u alle Innovatieve Aanpakken. Zie ook de kaart voor een geografisch overzicht van de aanpakken in één oogopslag.

Dit voorstel gaat over (het voorkomen van) energiearmoede, over de moeilijk bereikbare groep van woningbezitters met een smalle beurs. Zij hebben vaak een slecht (uitgepond) huis gekocht en hebben hoge energielasten.

Zij houden daardoor weinig geld over voor dagelijkse levensbehoeftes, laat staan voor onderhoud. Daardoor ontstaat een negatieve spiraal. Dat is vervelend voor de bewoner, maar kan ook voor de buurt het begin van verloedering betekenen.

Veel bespaaraanpakken zijn gericht op het ‘laaghangend fruit’, om meters te maken. Ook minderdraagkrachtigen mogen meedoen, maar de aanbieders weten hen absoluut niet te bereiken. De bewoner die zich druk maakt over de rekening van komende vrijdag heeft namelijk geen ‘bandbreedte’ om over voorstellen na te denken. Als stigmatiserende reactie krijgen zij dan een werkzoekende energiecoach op bezoek, of moeten ze de gang maken naar de Energiebank. Hoe verzin je het! Zo komt energieneutraal wonen niet binnen bereik.

Wij zetten in deze aanpak vol in op ‘hooghangend fruit’. Wij ontwikkelen een super kosteneffectief maatregelpakket dat vooral veel impact heeft op woningwaarde. Met de hogere woningwaarde creëren wij investeringsruimte en bieden wij financiële rust.

Daarvoor ontwikkelen wij de Woonlastencheck: een onafhankelijk financieel adviesgesprek waarin de bespaarmogelijkheden van alle woonlasten op een rij worden gezet, inclusief investeringen in energiebesparing. Daarmee valt de bewoner meteen middenin de klantreis die dus sterk wordt verkort: van woonlastencheck naar offerte en meteen naar de uitvoering. De rest regelen wij voor de bewoner.

We gaan mensen helpen, voor wie regelingen (subsidies, goedkope financiering) zijn bedacht, dat echt kunnen gebruiken, maar altijd naast de pot piesen.

En niet alleen de bewoner profiteert: de waardedaling van de hypotheekportefeuille (onderpand) van banken wordt gestopt, de buurt met goed onderhouden huurhuizen blijft netjes en we voorkomen dat de gemeente kosten maakt voor schuldsanering of om verloedering van de buurt te tegen te gaan. Iedereen wint!

Twitter

On the map

1  Comments

Alfred Middelkamp April 06, 2018

Binnen het traject "Hooghangend fruit laat je niet vallen!" willen we de besparing op energie, verzekeringen en hypotheekaflossing inzetten voor duurzame woningverbetering. Maar soms is het onvermijdelijk dat er extra financiering bij moet. En dat dat zo laagdrempelig mogelijk geregeld wordt. Wij hebben Jolien Schorel daarom via de strippenkaart ingehuurd als expert.

Aan de hand van 5 cases heeft zij met ons de aanzet gemaakt voor een model waarmee het financieringsgesprek gevoerd kan worden, dat tot de juiste financieringskeuze leidt en waarmee aangesloten kan worden op de procedures van andere stakeholders (zoals de hypotheekadviseur). Dit alles natuurlijk op een manier die begrijpelijk is voor de bewoner.

In de kennisbank voor dit project vindt u twee screenshots die het eindproduct laten zien. De tooling is vanzelfsprekend erg afhankelijk van input, bijvoorbeeld pakketten, prijzen en besparingen en is daarom niet 1 op 1 door andere aanpakken te gebruiken, maar wel te vertalen naar andere aanpakken. Als u hier meer over wilt weten, neem dan contact op met Marco van Dalfsen (m.v.dalfsen@kaw.nl / +31641461391) of Jolein Schorel (jolein@jskwadraat.nl / +31624436256).

Cookie settings