ANNO gemeenten Energiebespaarabonnement

Johannes Lankester March 27, 2017
595 keer bekeken 0 comments

Op deze pagina vind u alle Innovatieve Aanpakken. Zie ook de kaart voor een geografisch overzicht van de aanpakken in één oogopslag.

De ESCO constructie in de particuliere koopsector is de moeilijkste vorm van ESCO omdat alle woningen verschillend zijn. Er is veel werk voor nodig om de investeringen duidelijk te krijgen.

De Energiewerkplaats verwacht dat door het inzetten van de lokale coöperatie deze manier van werken een sleutel kan zijn tot het verduurzamen van particuliere koopwoningen.

In Friesland zijn meer dan 80 dorpen actief binnen de energiewerkplaats van het Netwerk Duurzame Dorpen(www.energiewerkplaats.frl). Al meer dan 5 jaar wordt er met lokale initiatieven gewerkt aan het ontwikkelen van MienkipsEnergie projecten. Dorpen hebben hierin zelf de regie, ze ontwikkelen een visie en kunnen dat vervolgens uitvoeren. Dat deze aanpak werkt blijkt uit het feit dat de meeste energiecoöperaties in Friesland liggen en dat de grootste zonneparken van Nederland in Friesland in eigendom zijn van lokale coöperaties. Verschillende coöperaties hebben een visie opgesteld om energieneutraal te worden. Daarin is een grote rol gelegd voor energiebesparing, tot nu toe beperkte die rol zich tot samenwerking met lokale bedrijven en de gemeente om zo het bespaar loket te vormen.

Samen met de energiecoöperatie Harkema is daarom een plan ontwikkeld om bewoners op allerlei verschillende manieren te ontzorgen via het energiebespaarabbonement. Er wordt een BV opgericht waar de energiecoöperatie aandeelhouder van is. Deze BV organiseert financiering(ESCO) regelt de garanties met de aangesloten bedrijven en ontvangt van de klant een afbetaling van de duurzame maatregelen. Zo hoeft de klant niet bij verschillende bedrijven offertes op te vragen maar de BV regelt alles. De kern van deze aanpak is dat er lokaal een energiecoöperatie actief is die van en door bewoners wordt georganiseerd. Deze coöperatie zorgt ervoor dat de eventuele winsten in de lokale gemeenschap wordt geïnvesteerd en kan op die manier de mensen voor het maatschappelijke doel overtuigen.

Twitter

On the map

0  Comments

Cookie settings